Popis:
Cheesecake je jemný koláč zo smotanového syra, na jemných maslových sušienkach. Skvelo sa k nemu hodia rôzne polevy, či už čokoládová, slaný karamel, no ja mám najradšej ovocné variácie. Dnes si pripravíme malinový, ktorý nás prenesie do leta 🙂
Budeme potrebovať:
- maslové sušienky 200g
- maslo 60g
- krémový syr (phyladelphia, alebo iný) 500g
- Vajcia 3x
- kyslá smotana 200g
- hladká múka 1 lyžica
- cukor 100g
- vanilka
- Štipka soli
Na polevu:
- maliny mrazené 250g
- cukor 60g
- škrob 20g
- trochu vody
- čerstvé maliny na ozdobu
Koláč sa pečie v rúre pri teplote 150°C asi 60 minút. Závisí od jednotlivej rúry, cheesecake by mal byť na okrajoch pevný, v strede ešte trochu trasľavý, ako puding. Ak v strede pukol je už prepečený, na chuti to nijak zvlášť nevadí, len nabudúce treba ubrať čas pečenia.
Postup:
Najprv si zomelieme sušienky na jemno. Maslo roztopíme a zmiešame so sušienkami. V prípade že máte sušienky s vysokým obsahom masla bude stačiť aj trochu menej. Konzistencia by mala byť ako mokrý piesok.
Sušienky natlačíme do formy (priemer 22cm), ktorú sme si vystlali papierom na pečenie. Dáme ho na 10min zapiecť do rúry. Môžete použiť aj štvorcovú formu 20 x 20cm.
V mixéri zmiešame smotanový syr, kyslú smotanu, vajcia, cukor, múku a vanilku. Miešame kým sa suroviny nespoja do hladkej hmoty, ale zbytočne dlho nešľaháme aby hmota nemala veľa bubliniek. Vylejeme na sušienkový základ a vložíme do rúry. Odporúčam skontrolovať po 45 minútach a podľa potreby nechať ešte chvíľu dopiecť. Cheesecake necháme pomaly vychladnúť vo vypnutej rúre, potom ho preložíme do chladničky, ideálne na noc.
Mrazené maliny cukor a trochu vody dáme variť do hrnca. Keď začnú vrieť prilejeme škrob rozmiešaný v troche vody a maliny zahustíme. Necháme minútku prevrieť, celý čas miešame aby sa nepripálili. Konzistencia by mala byť ako džem. Maliny musia trošku vychladnúť a môžeme ich rozotrieť na cheesecake. ozdobíme ešte čerstvými malinami, prípadne lístkami mäty a môžeme si ho vychutnať 🙂
Dobrú chuť!
Super kolac